Неприятна новина за търговците с горива.Европейската комисия изготвя нов проект, с

...
Неприятна новина за търговците с горива.Европейската комисия изготвя нов проект, с
Коментари Харесай

Бизнесът: Подготвя се поскъпване на акциза върху горивата

Неприятна новина за търговците с горива.

Европейската комисия изготвя нов план, с който да промени наставления, касаещи облагането с акциз върху пропан-бутана и природния газ (метан). С измененията се усилва фрапантно ставката, с която ще се таксуват този тип горива, сигнализират от Българската петролна и газова асоциация и Българска асоциация " Природен Газ ", предаде bTV.

С новите текстове, които сега се съгласуват от обособените страни, се предвижда акцизът върху природния газ употребен за моторно гориво (CNG) да се усили сред 16 и 25 пъти в интервала 2023 - 2033 година На метан масово се движат таксиметровите коли, както и по-новите камиони и рейсове на градския превоз.

Подобна обстановка е и с пропан-бутана, който се употребява всеобщо при леките коли. При него нарастването ще сред три и четири пъти сред 2023 и 2033 година Въвежда се и минимална ставка за използването му като гориво за отопление, която сега е нулева.

Какво желае Брюксел?

Новата политика на облагане има за цел да реализира поставените климатични и екологични цели пред ЕС за понижаване нездравословното влияние върху околната среда, показват от Европейска комисия.

Начинът по който се формират акцизите за горивата не е променян от 2003 година и не е в синхрон с новите цели сложени в т.нар Зелена договорка, пишат от Брюксел в информативен материал от 14 юли тази година.

За тази цел горивата ще стартират да се таксуват съгласно тяхното енергийно наличие и влияние върху околната среда а не на база единица размер, тъй че най-вредните горива да се таксуват най-високо. Изкопаемите горива употребявани в авиацията, корабоплаването и риболова, няма към този момент да се употребяват с данъчни и акцизни облекчения.

Домакинствата също няма да могат да се възползват от нулеви или понижени ставки при приложимост на невъзобновяема сила.

С какъв брой ще нарастнат горивата

Експертът от Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев разяснява, че с измененията от 2023 година новият акциз ще добави към цената на пропан-бутана към 40 стотинки, а, като се добави и Данък добавена стойност - с близо половин лев.

За метана нарастването наподобява в действителност фрапантно от 5 стотинки на кг до 76 стотинки през 2023 година, което автоматизирано ще се придвижи и в цената по профилираните колонки на бензиностанциите.

Призивът на бизнеса

В тази връзка от БПГА и БАПГ с отворено писмо до президента, министър-председателят, парламентарно показаните партии и обществеността приканват българската страна да не приема безрезервно измененията в европейските наставления.

От там акцентират, че газообразните горива са в пъти по-щадящи към околната среда от дървесината и въглищата и за това акцизните ставки за потреблението им би трябвало да останат ниски, написа dunavmost.com.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР